Warning: session_start() [function.session-start]: open(/tmp/sess_cce75rja3iiouomecg4ghog4t3, O_RDWR) failed: No space left on device (28) in /home/bergeval/www/yadmin/includes/yconfig.php on line 27
Geschiedenis - Vakantiewoning in een Authentiek Ardens boerderijtje uit de 18e eeuw

Dit boerderijtje is een authentiek Ardens exemplaar dat werd gebouwd volgens de methoden en met de materialen van vroeger.

Bergeval (Bergival, om precies te zijn) is gelegen tussen Mont de Fosse en Saint-Jacques (een frequent bezochte plek in de tijd van de pelgrimstochten naar Saint-Jacques de Compostelle) in de gemeente Trois-Ponts. Het staat geregistreerd als beschermd dorp, wat inhoudt dat het in een zone ligt die gevrijwaard blijft van stedelijke bouw. Hieraan heeft het dorpje haar authenticiteit te danken en ook haar toekomst is hierdoor gewaarborgd.
"Les Colombages de Bergeval" werd gebouwd in 1796 door twee broers die er elk hun eigen woongedeelte creëerden aan weerszijde van een grote scheidingsmuur. In die tijd was dit zeer gebruikelijk: in plaats van twee losstaande huizen (met elk vier buitenmuren) bouwde men één huis met een interne scheidingsmuur. Zo moesten er minder muren worden gebouwd en het kwam ook de isolatie van beide woningen ten goede.
U ziet dat het huis uit "kolommen" is opgetrokken ("Colombages" in het Frans, afkomstig van het Latijnse "colomna"). Deze bestaan uit eiken steunbalken, met daartussen mortels van leem en stro.

De voorgevel is gerestaureerd: de originele eiken balken zijn er nog, maar het materiaal ertussen werd vervangen door bakstenen.

Hout is een essentieel element bij de bouw van dit type huizen. Het wordt niet alleen aan de buitenkant gebruikt, maar ook binnenin de woning ter ondersteuning van de constructie. Alle eiken balken in dit huis dateren nog uit de vroegere tijd, al zijn er natuurlijk een aantal aangepast of verplaatst om de huidige comfort te bereiken.



18 juli 1960

Ook al zijn de balken ruim tweehonderd jaar oud, het hout is nog altijd in goede staat en zeer sterk. Dit is te danken aan een speciale techniek, die veelvuldig toegepast werd in de 18e eeuw, waarbij het hout onderworpen werd aan een "thermale kuur". Alvorens gebruikt te worden in de bouw werden de boomstammen namelijk gedurende enkele weken ondergedompeld in water en daarna gedroogd. Zo werd de natuurlijke vervorming van hout tegengegaan waardoor de stabiliteit, na gebruik van het hout, gegarandeerd werd. Ook de donkere kleur van het hout is te wijten aan deze procedure.

Sinds de bouw heeft dit huis meerdere tijdperken, heerschappijen en oorlogen overleefd.

In 1994 werd het huis volledig gerenoveerd (elektriciteit…) waarbij ook de indeling werd gewijzigd: er werd een gang gecreëerd (om doorlopende kamers te voorkomen), en er werd een slaapkamer
(die met de stapelbedden) en een badkamer toegevoegd. De huishoudelijke apparaten maken de aanpassing aan de huidige
tijd compleet: de houtoven is vervangen door een elektrische
en ook andere moderne apparaten zijn er nu te vinden.